Ostatnio Zaktualizowany:

Jaki miód warto kupować?

Kategorie Miody

W sklepach można znaleźć ogromny wybór różnego rodzaju miodów

W sklepach można znaleźć ogromny wybór różnego rodzaju miodów. Zwykły konsument może być mylony przez producentów, którzy zachwalają swoje produkty oraz ich walory prozdrowotne. Warto wiedzieć, który miód wybierać ze względu na jego wartości odżywcze. W końcu każdy jest inny i różni się nie tylko opakowaniem oraz ceną, ale również składem.

Jakie zalety ma naturalny miód?

Naturalny miód jest nie tylko smacznym dodatkiem do deserów, ciast czy napojów, ale również wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jest pomocny w leczeniu przeziębień oraz sezonowych infekcji, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu  trawiennego i naczyniowego. Może być stosowany jako zdrowy zamiennik cukru, szczególnie że naturalne miody występują w wielu rodzajach – różnią się kolorem, zapachem oraz smakiem.

Który miód wybrać?

Na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór miodów różnych gatunków. Warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne z nich.

  • Miód lipowy – jest to popularny miód o jasnej barwie. Delikatny smak i zapach miodu jest uzyskany dzięki pyłkowi z lipy, który zbierają pszczoły. Ten gatunek miodu jest znany ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, dlatego można go często znaleźć w lekach i suplementach wspomagających walkę z przeziębieniem i grypą.
  • Miód akacjowy – bardzo jasny miód, który ma lekko kwiatowy smak i zapach. Nie działa tak dobrze w walce z bakteriami i wirusami, stosuje się go jednak w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego, w tym problemów żołądkowych.
  • Miód gryczany – ma charakterystyczną, ciemną barwę oraz intensywny smak i aromat kwiatów gryki. Miód ten wzmacnia działanie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne. Jest polecany do regularnego spożycia dla osób narażonych na miażdżycę, nadciśnienie i chorobę wieńcową.
  • Miód wrzosowy – jest trudny w pozyskaniu, dlatego też kosztuje więcej niż inne miody. Wykazuje działanie antyseptyczne i moczopędne, dlatego można go stosować w profilaktyce chorób układu moczowego. Miód wrzosowy łagodzi stany zapalne żołądka, pomaga w walce z biegunką.

Jaki miód będzie najzdrowszy?

Ciężko jest jednoznaczni powiedzieć, który z miodów jest najzdrowszy. Każdy ma bowiem inne właściwości oraz działanie prozdrowotne. Warto wybierać miód pod kątem jego działania – np. jeśli ktoś często choruje, powinien regularnie spożywać miód lipowy. Warto podkreślić, że powinno się kupować miody pochodzące z dobrych pasiek, które są pozyskiwane tradycyjnymi metodami. Kategorycznie należy unikać miodów sztucznych, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym miodem.

Przyroda zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com